Tuesday, October 3, 2017

Hari ke-4 Berniaga nasi Lemak

Assalamualaikum semua ... apa khbar hari ini, saya doakan kalian baik baik saja... hari ini saya nak kongsi pengalaman pertama dalam percubaan menjinak-jinakan diri dalam perniagaan makanan secara kecil-kecilan.. jom ikuti kisahnya:-

3 Okt 2017 (Selasa)
3.30am seawal ini saya dah mula bangun untuk menyiapkan bahan dan makanan jualan saya untuk paginya.. saya masak nasi dan buat la rempah ratus untuk masakan mee hoon dan mee.. saya tak perasan rupa-rupanya saya terlebih sukatan air untuk masak nasi.. korang rasa klu terlebih air apa jadi???? mesti la nasi tue lembutkan sikit lagi jadi bubur... tetiba hati rasa sedih dan takut kesiangan klu nak masak semula.. tapi bila duduk dalam keadaan sedih (rasa mcm nak nangis je)... dalam hati berkata (napa lah tak ukur bagus2 ya..) hati dah sedih n sampaikan terlintas di fikiran "berkata ingat berniaga itu tidak mudah apa lagi kalu melibatkan masakan!!!!" hati dah mula sedih .. sehinggakan saya terduduk seketika bila lihat nasi dalam periuk lembik... tapi kengkawan nak tau keajiban apa Allah bagi!!!! cuba teka apa korang rasa Allah bagi jawapan dengan saya... macam nie ini memang keajiban yang betul2 Allah bagi dengan kesusahan hati saya itu.. Nasi tersebut menjadi nasi yang biasa tak jadi lembik dan bila saya cubit untuk rasa nasi tersebut.. korang tau nasi tue ngam dah ukuranya dan cantik n elok je bila saya bungkus untuk dijual.. Rasa syukurNya ya Allah .. terus sujud dan berdoa kerana Allah mendengar rintihan hambanya yang tengah dalam kesedihan.. Pengajaran dari situ " Allah itu maha mendengar dan maha mengasihani hamba-hambaNYa yang selalu meminta kepadanya dan tidak pernah berputus asa.. itu lah yang dapat saya rasakan dan alami pagi tadi... Oleh itu kengkawan semua.. mari la kita sama-sama sentiasa memanjatkan doa pada Allah yang Maha Esa.. bak kata pepatah "Meminta pada manusia.. manusia akan bosan bila selalu sangat nak meminta.. tetapi bila minta dan menadah tangan dengan Allah.. Allah tak pernah jemu untuk mendengar rintihan dan permintaan kita" lebih kurang macam tue la..

Monday, October 2, 2017

Alhamdulillah percubaan pertama untuk masuk bidang PERNIAGAAN..

Assalamuaalaikum semua, pagi nie ai nak bagi tau kat kengkawan semua.. ai baru nak masuk dalam bidang business kecil-kecilan .. ini semangat datang sebab kengkawan sekeliling semuanya ada background business.. memang kengkawan terbaik coz bawa n perkenalkan cara memulakan business secara kecil-kecilan ikut kemampuan...

1st day starting jual nasi lemak mula dengan harga budget biasalakan dengan ekonomi sekarang nie.. kena la buat jualan murah2 dengan mampu milik.. Nasi Lemak RM2 je pun.. murahkan kengkawan bukan apa terasa sangat dah dengan bajet yang sikit skrg nie semua kena kira. tapi syukur Alhamdulillah semuanya habis jugak di jual.. happy rasanya Allah izin dan buka ruang untuk sya dan famly kecilku untuk berniaga. dan taksangka nasi lemak yang saya buat Alhamdulillah jadi kesukaan ramai.. syukur sesangat dengan Allah SWT bagi tangan yang bole memasak.

Nie la nasi lemak kita tue ok tak???



Nasi Lemak Bajet 




Thursday, September 28, 2017

Zikir buat ku menitiskan air mata keinsafan...

Merinding Zikir Hasbi Rabbi Sehingga Menitiskan Air Mata!!!!



Ya Allah terasa sesaknya nafas ini... bila mendengarkan dzikir ini, air mata tak dapat ku sekat untuk terus mengalir kerana ingat semua dosa-dosaku padaNYA.. SubahanaAllah.. semoga Allah mengampunkan dosa-dosaku dan semoga aku sempat bertaubat dan Allah terima taubatku sebelum Allah SWT menjemputku..




Wednesday, September 27, 2017

Jalan-jalan cari Makan :) wit My Fren yang lucu-lucu

Assalamualaikum semua apa khbr hari ini.??? semoga pagi ini kita masih celik dan di berikan kesihatan yang baik... untuk teruskan kehidupan seharian kita dimuka bumi Allah yang maha agung ini.

Salam Khamis semua... Alhamdulillah masih tersenyum bahagia dipagi hari dan masih diberikan rezeki yang halal dari Allah SWT.. InsyahAllah.. sebenarnya kita nie cuma nak kongsi cerita-cerita duniawi yang menyenangkan... ialah last two weeks kita gi keluar makan-makan ngan sahabat-sahabat baik ku. rasa bahagia bila kita dapat sabahat yang memahami dan setia di sisi walaupan kita terkadang dihempas badai namun mereka sentiasa ada di sisi untuk terus menemani.. Syukur.. dan semoga dijauhkan daripada sifat sahabat ibarat kuali depan lain belakang lain... semoga dijauhi dengan sahabat seperti ini... tapi sya pasti dan sentiasa memohon daripadaNYA agar diberikan kawan-kawan yang sentiasa berprasangka baik.

ingat dalam hidup ini... kita akan sentiasa diuji dengan berbagai-bagai masalah .. so kita kita kena la selalu meminta dan memohon padaNYA agar sentiasa diberi keredhan agar sentiasa dapat mengatasi dan menghadapai dengan tenang dan sabar.. dan kita haruslah sentiasa mengukuhkan hubungan kita dengan ALLAH SWT dan sentiasa bertakwah kepada ALLAH SWT.

ok da jauh dah plak ai nak bercerita nie.. sebenarnya ini hanyalah luahan hati hamba yang lemah dengan ujian dari Allah SWT..


Ok kengkawan semua.. jom kita layan pic jalan-jalan cari makan.

peach No War!!!


Wit My Kanda yang tersayang...


HAHHAHH.. teranjat kawan kiter bila nampak makanan
yang sangat sedap.. (iya ker sedap???)

 Ok tak ai posing2 mcm nie???

Ayu beb my fren nie.. layankan je!!!!

SWEET

Kami

Ini la namanya Santai di posisi.. dengan makanan yang banyak diatas meja



sedih muka bila fikir pasal keja!!!

Sunday, September 24, 2017

Salam Subuh di Hari Ahad yg Indah

Assalamualaikum semua.. apa khbar hari ini .. alhamdulillah semoga semuanya sihat-sihat belaka dan semoga pagi nie semuaNya urusan dipermudahkan.. Insyahallah... rasa mcm lamanya tak keja kan lama sangat bercuti kan..hahahahhaha bila tak ada cuti cari cuti bila dah bercuti ckp plak lama cuti kan hai la manusia.. manusia..hahahahahahahhaaa... ok la pagi nie ai nak kongsi ngan korang semua.. yang konon-konon pagi nie saya terajin sikit n bangun awal nak masak sarapan pagi... hai itu pun nak gak d kongsi kan.. biasalah kan.. dah tak ada nak dicerita .. so pagi nie saya nak kongsi la ngan korang bahawasanya..hahahahahah (kelakar) pagi nie kita rajin buat nasik lemak untuk sarapan pagi fmlyku tercinta.. Nasi lomak yang sangat lomak.. rasa alhamdulillah ok juga ditekak fmly saya.. syukur Alhamdulillah ya Allah coz masih mengizinkan diri ini untuk bersemangat menyediakan sarapan pagi untuk fmly kecilku... nak tgk nasi lemak nya jom teropong taraaaaaaaaaaaaaaaaaa...



Thursday, September 21, 2017

Salam Awal Muharram 1437 Hijriah ...

Assalamualaikum dan salam sejahtera kengkawan semua .. lama ia tak berblog.. rasa2nya masuk setahun juga kot ia tak online blog nie... sebelum saya meneruskan apa yang terlintas di hati ini.. (dihati ini terus ...) saya ingin mengucapkan Salam awal Muharram kepada semua Umat Islam di dunia ini... semoga kita akan terus berusaha tingkatkan kualiti hidup kita n terus pasang cita-cita hingga berjaya... biar kita lemah dimata manusia tapi kita nampak kuat dipandanganNya  dan terus menjadi seorang yang kuat berpegang teguh kepadaNya yang satu.. Insyahallah.

sebenarnya tak ada apa yang nak sangat saya kongsikan di sini. cuma saya nak berkongsikan tentang pandangan manusia yang suka mendabik dada kepada insan yang lemah.. mungkin saat ini kita rasa sangat berjaya dan sentiasa betul sehinggakan kita lupa akan yang kita jua adalah manusia biasa yang tidak lari daripada melakukan kesilapan.. kita berbangga pada hari ini tetapi kita kena ingat esok lusa kita ada anak hari ini kita susahkan orang dan persulitkan urusan setiap insan yang lemah dan yang baru mahu melangkah.. INGAT!!! kengkawan esok kita akan dibalas .. dan jangan mengeluh bila kita terasa ada diantara kita atau dalam keluarga kita mendapat nasib yang sama.. itu maknanya peringatan atau balasan atas apa yang kita lakukan tanpa kita sedari atau sebaliknya.

Ingat hidup didunia ini hanyalah sementara.. kita tidak akan kekal dibumi Allah ini buat selama2nya .. satu masa nanti kita akan dipanggil untuk menemui pencipta kita.. jadi bertaubat la dan sedarlah akan kekurangan diri kita ini.. kita haruslah bertaqwa kepadaNya ... kerana apabila kita tidak menjadikan Taqwa sebagi KPI.. hidup tak akan senang didunia mahu pun di akhirat .. oleh itu kawan-kawan.. marilah kita tingkatkan ketaqwaan kita kepada Allah swt.. sesungguhnya dialah pencipta kita yang maha agung. dan orang yang bertaqwa itu tidak minta pun Allah beri Rezeki ... malahan sentiasa bersyukur dan Allah sentiasa menambahkan rezekinya... Aminnn


P/S: apa yang baik semua dari Allah swt.. dan apa yang buruk itu semua daripada kekilafan saya.. SALAM AWAL MUHARRAM 1439 H SEMUA!!!!


ok sampai disini saja buat masa ini semoga jumpa lagi InsyahAllah






Monday, August 21, 2017

Assalamualikum semua!!

Assalamualaikum semua.. huhuhuuhuhuuuu.. lamanya blogku tak berupdate.. mungkin sebab banyak kerja dan satu lagi saya kan baru je bertukar suasana kerja dan tempat pun dah tempat baru ... so banyak la benda yang perlu diuruskan. Ok la bila dah bertukar di tempat keja baru nie.. semua rasa macam baru dapat kerja coz semua kerja job skop baharu. suasana tempat keja pun baharu.. orang-orang yang di sekeliling pun orang2 baharu dikenali. Alhamdulillah semuaNya baik-baik saja.

Happy rasa hati bila dapat balik ke Negeri asal... macam-macam ada.. specially makanan.. hahahahahah d KK semua ada.. makanan Haven ... murah dan sedap.. itulah penangan Negeri Sabah dibawa Bayu.. gitu!!! nie belum lagi cerita bab2 tempat menarik yang ada di KK... so kalu nak tahu apa ada d KK jangan lupa ikuti perkembangan blog saya ya... Okies.. dadadadaaaaaaaaaaaa

Wednesday, January 11, 2017

Percutian di Kundasang dan Ranau Sabah

Percutian paling best adalah di Kota Kinabalu Sabah, memang seronok la bercuti kat sini, dah la kampung halaman memang bonus la dapat bercuti di Negeri Sendiri dengan kos yang rendah.. sebab Penginapan da bole tido di umah sendiri, Kos Pengangkutan pun dah save sebab semua da kena support.. memang terbaek la. antara tempat-tempat yang menarik adalah Taman Desa Cattle, Timpohon Gate di Kaki Gunung, Arnab Village, Kirams Village, Hot' Spring di Ranau dan Kolam Ikan di Ranau... Semua tempat-tempat nie memang terbaik dan berbaloi dengan bajet yang sikit.. tempat kat sini sesuai untuk bawa family jalan-jalan atau pun nak stay untuk BBQ bersama-sama kengkawan.. Homestay dan tempat chalet kat sini tak la mahal pun tapi paling best klu kesini kena stay di kaki gunung nie, bole rasa Aircon Original.. malam sejukkk sesangat inikan nak mandi di waktu pagi hohohohohhohoooo.. sejuk nak mam :)




































Monday, January 9, 2017

Percutian di SABAH (Shahbandar, TUARAN)

Akhir Tahun lepas pada 29hb Dis 2017 .. kami berada di Sabah untuk bercuti.. almaklum la kan.. Setahun sekali je balik tengok mak ayah di Sabah.. dalam masa yang sama kami pun ambik la kesempatan bawa anak-anak pergi bercuti di Sabah ... sempat la juga melawat tempat-tempat menarik yang ada di Kota Kinabalu Sabah. Tempat pertama Bandar Tuaran (ShahBandar, Cowboy Town) tempat nie baru lagi.. so facilities tak banyak sangat masuk pun masih free lagi, tapi memang cantik la tempatnya.. ada kawasan paya bakau yang bole dilawati.. dan dalam kawasan paya bakau tue ada Restaurant .. tempat nie memang sesuai untuk bawa famly jalan-jalan.. selain itu kat tempat nie kita bole masuk menunggang kuda.. dan bole tengok kuda dan tempat dia memang menarik la.. suka sangat jalan-jalan di Kota Kinabalu nie.. semua tempat-tempat menarik ada di SABAH BAH!!!

Taraaaaaa...














Jom Tengok Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sudi-sudikan la Drop Nama Anda di Sini !!!!