Monday, December 11, 2017

Pagi yang Indah

Assalamualaikum... dan selamat pagi semua.. lamanya la akk tak bersiaran ya.. almaklumlah akk kan bz dengan tugasan seharian.. selain itu banyak benda nak d buat.. mana lagi urusan anak-anak dan urusan rumahtangga.. hadoiiii.. semua tue dah cukup bz buat hakkakkk tau.. pagi nie saya saja nak kongsikan pengalaman hidup yang bila mana kehidupan banyak di pengaruhi dengan pengaruh Negatif.. itu susah .. sebab apa sahaja yang kita buat yang elok semua dipandang xelok.. jadi nak buat baik pun ada jak orang tak suka dan klu buat sebaliknya pun sama jugakkk... (Ini la ba kan duniawi) tak pernah puas dengan apa yang orang lain ada.

Ingin bercerita tentang sikap manusia nie.. tapi kita sendiri pun buat tak elok tapi ada plak hati tue nak yang dia buat semua tue elok.. so jangan hakimi orang .. sebab kena ingat dunia ini bulat dan berpusing ibarat Road.. hari nie ko d atas esok lusa sepa yang tahu... harap kita sedar!!! lagi satu duniawi nie tak payah la berabis.. coz akhirat yang kekal.. pun kita ndak tau lagi kita d mana. apa yang perlu kita haruslah memaafkan dan mendoakan orang yang suka menganiya orang nie, "ingat kengkawan Dunia ko Lepas tetapi akhirat sana... ko terima la seadanya apa yang ko dah buat dengan orang.

Dunia ko bole lepas.. di akhirat sana ko kejar la untuk memohon kemaafan!!!  (maaf kalau orang tue maafkn.. klu tidak selagi itu la ko d azab) maka berhati-hati la dan tidak payah la nak mengata atau mengumpat orang.. klu nak lagi bagus terus diret to the point kan senang... Ingat orang sabar itu Allah akan bantu and "Good things come to those who wait'... tapi betul kata-kata orang ..Manusia zaman sekarang kurang sabar kerana kita hidup di zaman serba Instat,makanan segera touch n go, semua maklumat dihujung jari anda. 


Ok la dulu karangan cik akk nie ya.. jumpa bersiaran di lain hari







Tuesday, October 3, 2017

Hari ke-4 Berniaga nasi Lemak

Assalamualaikum semua ... apa khbar hari ini, saya doakan kalian baik baik saja... hari ini saya nak kongsi pengalaman pertama dalam percubaan menjinak-jinakan diri dalam perniagaan makanan secara kecil-kecilan.. jom ikuti kisahnya:-

3 Okt 2017 (Selasa)
3.30am seawal ini saya dah mula bangun untuk menyiapkan bahan dan makanan jualan saya untuk paginya.. saya masak nasi dan buat la rempah ratus untuk masakan mee hoon dan mee.. saya tak perasan rupa-rupanya saya terlebih sukatan air untuk masak nasi.. korang rasa klu terlebih air apa jadi???? mesti la nasi tue lembutkan sikit lagi jadi bubur... tetiba hati rasa sedih dan takut kesiangan klu nak masak semula.. tapi bila duduk dalam keadaan sedih (rasa mcm nak nangis je)... dalam hati berkata (napa lah tak ukur bagus2 ya..) hati dah sedih n sampaikan terlintas di fikiran "berkata ingat berniaga itu tidak mudah apa lagi kalu melibatkan masakan!!!!" hati dah mula sedih .. sehinggakan saya terduduk seketika bila lihat nasi dalam periuk lembik... tapi kengkawan nak tau keajiban apa Allah bagi!!!! cuba teka apa korang rasa Allah bagi jawapan dengan saya... macam nie ini memang keajiban yang betul2 Allah bagi dengan kesusahan hati saya itu.. Nasi tersebut menjadi nasi yang biasa tak jadi lembik dan bila saya cubit untuk rasa nasi tersebut.. korang tau nasi tue ngam dah ukuranya dan cantik n elok je bila saya bungkus untuk dijual.. Rasa syukurNya ya Allah .. terus sujud dan berdoa kerana Allah mendengar rintihan hambanya yang tengah dalam kesedihan.. Pengajaran dari situ " Allah itu maha mendengar dan maha mengasihani hamba-hambaNYa yang selalu meminta kepadanya dan tidak pernah berputus asa.. itu lah yang dapat saya rasakan dan alami pagi tadi... Oleh itu kengkawan semua.. mari la kita sama-sama sentiasa memanjatkan doa pada Allah yang Maha Esa.. bak kata pepatah "Meminta pada manusia.. manusia akan bosan bila selalu sangat nak meminta.. tetapi bila minta dan menadah tangan dengan Allah.. Allah tak pernah jemu untuk mendengar rintihan dan permintaan kita" lebih kurang macam tue la..

Monday, October 2, 2017

Alhamdulillah percubaan pertama untuk masuk bidang PERNIAGAAN..

Assalamuaalaikum semua, pagi nie ai nak bagi tau kat kengkawan semua.. ai baru nak masuk dalam bidang business kecil-kecilan .. ini semangat datang sebab kengkawan sekeliling semuanya ada background business.. memang kengkawan terbaik coz bawa n perkenalkan cara memulakan business secara kecil-kecilan ikut kemampuan...

1st day starting jual nasi lemak mula dengan harga budget biasalakan dengan ekonomi sekarang nie.. kena la buat jualan murah2 dengan mampu milik.. Nasi Lemak RM2 je pun.. murahkan kengkawan bukan apa terasa sangat dah dengan bajet yang sikit skrg nie semua kena kira. tapi syukur Alhamdulillah semuanya habis jugak di jual.. happy rasanya Allah izin dan buka ruang untuk sya dan famly kecilku untuk berniaga. dan taksangka nasi lemak yang saya buat Alhamdulillah jadi kesukaan ramai.. syukur sesangat dengan Allah SWT bagi tangan yang bole memasak.

Nie la nasi lemak kita tue ok tak???



Nasi Lemak Bajet 




Jom Tengok Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sudi-sudikan la Drop Nama Anda di Sini !!!!