Tuesday, September 6, 2016

Bila Rindu Makanan Sabah..!!!!!

Hari nie Kak Flower nak cerita nie.. kisah semalam.. nak dengar tak.. macam nie semalam kan isnin so semalam Kak Flower puasa la puasa sunat Isnin Khamis .. tapi asal puasa je biasa la Kak Flower akan search macam-macam resepi dekat Internet... lepas tue akk flower akan explore ... maksud akk buat apa yang ada dalam resepi yang disave dalam internet tue. Semalam kerana teringin sangat nak makan Nasi Kuning Sabah akk pun search la resepi nak buatnya macam mana??? so jom ikuti cara-cara nak buat nasi kuning SABAH!!



Resepi Nasi Kuning AzMyaBee Little Kitchen :- 

Bahan-Bahannya 
  • Beras - 2pot
  • Serbuk Kunyit - 2 Sudu Besar
  • Garam- 1 Sudu Kecik
  • Santan - 1peket secukupnya untuk masak nasi
  • Daun Pandan - 2helai
  • Halia - Sebesar ibu jari
Cara menyediakannya:-
Basuh beras dan toskan kemudian masukkan santan, kunyit, halia, daun pandan dan garam yang telah dicampur dengan air yang diperlukan untuk memasak nasi... kemudian masukkan air campuran tadi dalam periuk nasi dan masak la Nasi Kuning tersebut...(sebenarnya nie nasi kuning versi AzMyaBee)
resepi nie mudah bagi suri rumah yang tak banyak masa di dapur.. Selamat Mencuba!!!!!




Resepi Sambal Ikan AzMyaBee Little Kitchen :- 



Bahan-Bahannya 



  • Ikan Kerisi /Ikan Tonggkol  - 2 ekor (Size Kecik je.. ikan ikut suka hati)
  • Cili Kering atau Cili Boh - 3 Senduk 
  • Cili Besar - 3 Tangkai (Akk tak suka pedas)
  • Bawang Merah - 3Biji
  • Bawang Putih - 5Biji
  • Halia - Sebesar ibu jari
  • Lengkuas - Sebesar ibu jari
  • Asam Jawa - 1 separuh sudu teh
  • Kicap - 3 sudu besar
  • Serai - 3batang
  • Garam secukup rasa
  • Gula - 2sudu besar
  • Tomato - 1 biji yg besar
  • Kunyit - 1sudu besar
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara menyediakannya 

Gaulkan ikan dengan kunyit dan garam.. lalu goreng sehingga garing.
Tumiskan bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas, kunyit, serai, cili besar tunggu sehingga naik minyak kemudian masukkan garam, gula, air asam jawa dan kicap sekiranya sambal kering tambah air sedikit kemudian masukan tomato bila tomato dah nampak layu masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul rata... bila dah ok sedia untuk di hidang.. kan mudah :)




Resepi Pucuk ubi masak lemak AzMyaBee Little Kitchen :- 



Bahan-Bahannya 



  • Pucuk Ubi
  • Ikan Bilis - Segengam
  • Kunyit - 1 inci
  • Bawang Merah - 3Biji
  • Bawang Putih - 1Biji
  • Santan - separuh paket
  • Cili padi - 3biji
  • Garam - 2 sudu kecik
Cara-cara menyediakannya 

Celurkan pucu ubi dengan air panas.. kemudian masukkan santan dan bahan-bahan yang ditumbuk spt bawang merah, bawang puti, cili padi dan ikan bilis dalam periuk masukkan air dan masukkan pucuk ubi.. rebusla sehingga masak. senang dan cepat kan..kan..kan


Ok la dulu yer kengkawan perkongsian kita petang nie.. semoga jumpa lagi di lain capter



No comments:

Jom Tengok Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sudi-sudikan la Drop Nama Anda di Sini !!!!